Valmistautuminen talvilepoon

Talvilepoa suunniteltaessa kannattaa ensimmäisenä miettiä, minkälaisen levon käärmeelle pystyy järjestämään ja missä. Löytyykö kotoa mahdollisesti kellari tai varastotila, jossa asteet pysyvät kovillakin pakkasilla selvästi plussan puolella? Voisiko käärmeen laittaa kilpikonnien tavoin jääkaappiin tai löytyykö kotoa käyttämättömänä oleva viinikaappi? Ihanteellisinta olisi, että käärme siirretään viileään, mutta valitettavasti aina tämä ei ole mahdollista. Tällöin ainoa vaihtoehto on järjestää lepo käärmeen omassa terraariossa.

Talvilevon ajankohdaksi kannattaa valita luonnon oma rytmi eli kun keli ulkona viilenee loka-marraskuussa, voi talvilevon valmistelut aloittaa. Ennen talvilepoa käärmeelle pidetään paastoa vähintään 2 viikkoa eli käärmettä ei syötetä ennen lepoa. Tämä siksi, että käärme tarvitsee yli 27 asteen lämpöä ruoansulatukseen, joten mikäli vatsalaukussa on vielä ruokaa jäljellä lämpöasteiden pudotessa, käärme ei kykene sen sulatusta jatkamaan normaalisti. Sulamaton ruoka saattaa tällöin jäädä muhimaan käärmeen ruoansulatukseen ja pahimmillaan voi aiheuttaa tulehduksen, mikäli käärme ei saa oksennettua sitä pois. Suurille tiheään syöville yksilöille kannattaakin pitää varmuuden vuoksi pidempi paasto, esimerkiksi kuukauden verran, jotta vatsa on varmasti tyhjä eikä suoli ole aivan täynnä ulostemassaa ennen levolle siirtymistä.

Jos lepo pidetään käärmeen omassa terraariossa, kannattaa hankkia tumma kangas kuten viltti tai lakana, jolla terraarion saa peitettyä levon ajaksi. Mikäli mahdollista, terraarion lähellä olevat lämmönlähteet kuten patteri laitetaan kiinni. Jos käärme taas on mahdollista sijoittaa viileään, hankintaan sinne talvilepoon sopiva boksi. Rei’itetyt varastolaatikot käyvät mainiosti tähänkin tarkoitukseen, mutta talvilepoon boksin ei tarvitse välttämättä olla läpinäkyvä, sillä levon on hyvä tapahtua viileän lisäksi hämärässä. Laatikon kansi voi kuitenkin olla läpinäkyvä, jolloin talvilevon etenemistä on helpompi seurata. Laatikon koko suhteutetaan käärmeen kokoon, mutta talvehtimisboksin ei tarvitse olla hirveän suuri, koska käärmeen on tarkoitus levätä. Tilaa laatikossa pitää olla kuitenkin sen verran, että boksiin mahtuu käärmeen lisäksi piilo sekä pieni vesikuppi. Aikuiselle esimerkiksi 30x40cm kokoinen boksi on sopiva.

Talvehtimisboksiin laitetaan pohjalle reilu kerros kuivahkoa pohjamateriaalia, jonne käärme pääsee kaivautumaan. Kostea turve ei ole hyvä valinta viileään sijoitettavaan laatikkoon, koska seinille tiivistyvä kosteus yhdistettynä viileään ilmaan sairastuttavat käärmeen helposti hengitystietulehdukseen. Hyvä valinta on esimerkiksi pehmeä puukuitu. Lisäksi boksiin sijoitetaan vesikuppi ja suojaksi sellainen piilo, jonka saa nostettua käärmeen päältä pois siten, että eläimen vointi on helppo tarkistaa sitä hirveästi häiritsemättä. Vesikupin ei tarvitse olla suuri, mutta sen tulisi olla sen verran tukeva, ettei käärme pääse sitä kaatamaan. Mikäli käärme talvehtii alle 10 asteessa, ei boksiin tarvitse vesikuppia sijoittaa, mutta käärme tulee juottaa levon aikana vähintään kerran viikkoon.

Noin viikko ennen käärmeen siirtämistä viileään terraarion lämmitys ja valo laitetaan kiinni. Tämän jälkeen käärme siirretään talvehdittamisboksiin ja laitetaan viileään tai vaihtoehtoisesti käärmeen jäädessä terraarioon, terraario peitetään tummalla kankaalla. Marras-joulukuun vaihde on hyvä aika aloittaa lepo.