Terraario

Aikuisen viljakäärmeen asumukseksi sopii parhaiten liukulasiovin varustettu terraario. Myös vanhasta akvaariosta tai kaapista saa pienellä vaivannäöllä käärmeelle kelvollisen asumuksen. Jos eläimiä on paljon, kannattaa harkita terraarioiden rakentamista päällekkäin yhdeksi suureksi terraariokaapiksi eli ns. torniterraarioksi. Terraariota rakennettaessa tai ostettaessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota pakoturvallisuuteen, sillä viljakäärme löytää nopeasti pienetkin aukot, jotka jäävät omistajalta huomaamatta. Myös liukuovien liian suuret välit, raolleen jääneet ovet ja huonosti kiinni olevat luukut ovat tie vapauteen, minkä takia ne pitäisi tilkitä tai lukita tavalla tai toisella paikoilleen.

Täysikasvuisen viljakäärmeen terraarion mittojen pitää olla vähintään 80 cm (pituus), 40 cm (syvyys) ja 30 cm (korkeus). Yleisesti ohjeistettuna käärmeen terraario on kuitenkin hyvä olla pohja-alaltaan ainakin käärmeen pituuden verran, eli pituus + syvyys = käärmeen pituus. Minimimittojen mukaiseen terraarioon voisi asuttaa siis noin 120cm pitkän viljakäärmeen (80cm + 40cm). Käytännössä kuitenkin terraarion olisi syytä olla yksittäisiä minimimittoja suurempi, jotta käärmeellä olisi riittävästi tilaa liikkua ja mahdollisuus käyttää lihaksiaan. Esimerkki sopivan kokoisesta terraariosta yhdelle tai kahdelle käärmeelle on 100x50x40 cm (200 litraa). Terraario voi toki olla vielä tätäkin suurempi, sillä viljakäärmeet käyttävät aktiivisina eläiminä yleensä hyväkseen koko tilan. Jos terraariossa aiotaan pitää useampaa kuin yhtä viljakäärmettä, on jokaisella käärmeellä oltava mahdollisuus piilotella ja lämmitellä samaan aikaan. Tilavaatimukset siis suurenevat jokaista eläintä kohden.


Viljakäärmeen terraario.

Terraarion oikeanlainen sisustaminen on lähes yhtä tärkeää kuin terraarion riittävä koko. Käärme tarvitsee virikkeitä ja liikuntaa, mikä pitää ottaa huomioon terraariota hankkiessa/rakennettaessa ja myöhemmin sitä sisustettaessa. Pohjapinta-ala on tärkeämpi kuin korkeus, joten korkeassakin terraariossa pohjan pitäisi olla riittävän suuri, jotta sinne mahtuu vesikupin lisäksi vähintään yksi piilo, jossa käärme voi halutessaan piileskellä. Tärkeää on antaa eläimelle riittävät mahdollisuudet turvalliseen kiipeilyyn ja piilotteluun sijoittamalla tukevia oksia, koreja ja tasoja terraarion seinille ja kattoon. Pohjamateriaalin tärkeyttä piilottelussa ei myöskään voi liikaa korostaa. Korkeutta ei terraariossa kannata olla ylenpalttisesti, sillä vaikka viljakäärmeet kiipeilevät mielellään, se ei ole siinä hirveän hyvä, ja käärme saattaa vahingoittaa itseään jos se pääsee putoamaan korkealta. Tästä syystä etenkin yli 70cm korkeiden terraarioiden sisustukseen kannattaa kiinnittää tarkkaan huomiota.

Viljakäärmeen terraariossa pitää aina olla hyvä ilmanvaihto, jotta käärme ei sairastu seisovasta ilmasta. Se toteutetaan usein reikälevyllä, tiheäsilmäisellä verkolla tai poraamalla suuri määrä pieniä reikiä terraarion seiniin ja kattoon. Verkon aukot tai poratut reiät eivät saa olla liian suuria tai tuntua karkealta sormiin, sillä käärme voi repiä kuononsa rikki etsiessään reittiä ulos terraariosta. Paras ilmanvaihto saadaan aikaan terraariossa, jossa on kaksi aukkoa eri korkeudella ja vastakkaisilla seinillä.

Poikasen terraario
Poikasta kannattaa aluksi pitää yksin pienemmässä tilassa, esimerkiksi 10-30 litran muoviterraariossa (faunaboksissa) tai kannellisessa SmartStore-varastolaatikossa, johon kolvin tai porakoneen avulla on tehty riittävästi pieniä reikiä ilmanvaihdon varmistamiseksi. Aivan pienille poikasille (alle 15g) riittää alkuun asumukseksi jopa karkkirasia. Pieni tila paitsi helpottaa poikasen tarkkailua, myös tarjoaa paremman suojan kuin suuri ja avoin terraario; liian suuressa asumuksessa poikanen saattaa stressaantua ja lopettaa jopa syömästä. Mutta tärkein syy muoviterraarion hankintaan on se, että pieni poikanen karkaa helposti kaikista yli 3x3mm tai 2x5mm suuruisista aukoista - esimerkiksi liukulasiovien välistä tai sähkökaapelille tarkoitetusta reiästä!


Pienen poikasen asumuksessa pohjalla on talouspaperi, joka mahdollistaa syöttämisen suoraan boksiin.

Poikasen kasvaessa on pidettävä huoli, ettei tila käy liian pieneksi; poikasen asumus on riittävän suuri niin kauan kuin sen pisin sivu on yli puolet käärmeen pituudesta. Leveys- ja korkeussuunnassa terraario saa olla hieman pienempi. Koska esimerkiksi varastolaatikot ovat edullisia, poikasen voi vaihtaa asumaan isompaan kasvun myötä. Lopulta kun käärmeellä on kokoa tarpeeksi (vähintään 100g), voi sen siirtää lopulliseen terraarioonsa, kunhan terraario on ensin varmistettu pakovarmaksi nuorelle käärmeelle.