Talvilepo

Suurin osa luonnonvaraisista viljakäärmeistä viettää talven kylmimmät kuukaudet horroksessa tai lepäämällä viileimmät päivät suojassa. Vain tietyt lämpimillä seuduilla elävät populaatiot ovat aktiivisia ympäri vuoden ja voivat lisääntyä jopa talvikuukausina. Lajin esiintymisalueen pohjoisimmissa kolkissa lämpöasteet voivat painua jopa lähemmäs kymmentä pakkasastetta, kun taas eteläisimmillä alueilla lämpötila on lähellä 15 astetta talvellakin.

Myös terraariossa elävät viljakäärmeet hyötyvät talvilevosta, sillä se rytmittää käärmeen elämää ja antaa käärmeelle mahdollisuuden kuluttaa kesän aikana kerättyjä rasvavaroja. Talvilepo auttaa liikalihavuuden hallinnassa, parantaa käärmeen terveyttä ja tuo sille lisää ikävuosia. Talvilepo lisää myös aikuisten käärmeiden lisääntymishalukkuutta ja hedelmällisyyttä.

Talvilepo voidaan pitää viljakäärmeille alhaisessa huoneenlämmössä, 18-20 °C lämpötilassa tai hieman viileämmässä, kuten jääkaapissa tai kellarissa (10-15 °C). Viljakäärmeen voi myös horrostuttaa alle 10°C, mutta tällöin käärmeen nesteytyksestä pitää huolehtia erikseen. Kun lämpötila painuu alle 10°C, viljakäärme ei enää pysty liikkumaan ja menee horrokseen, jolloin se ei myöskään pysty liikkumaan vesikupille juomaan. Tämä kannattaa ottaa huomioon talvilepoa suunniteltaessa.

Luonnollisin aika talvilevolle on vuoden pimeimpänä aikana loka-helmikuussa. Ennen talvilevon/horroksen aloittamista pitää käärmeen olla syömättä vähintään kaksi viikkoa, jotta sen suolistoon ei jäisi sulamatonta ruokaa. Paastojakson jälkeen terraarion lämmitys suljetaan tai käärme siirretään jääkaappiin/viileään tilaan sopivassa rei'itetyssä laatikossa. Sekä talvilevon että horroksen aikana käärmeellä pitää olla koko ajan raikasta vettä tarjolla, mutta ruokaa sille ei saa antaa lainkaan. Huoneenlämmössä tapahtuvaa talvilepoa voidaan jatkaa maksimissaan noin kaksi kuukautta, ja viileämmässä tapahtuva horros voi kestää jopa 2-4 kuukautta. Talvilevon tai horroksen loputtua terraarion lämmitys laitetaan päälle tai käärme siirretään asteittain viileästä lämpimään terraarioonsa. Muutaman päivän kuluttua käärmeelle voidaan tarjota ensimmäinen ateria, jonka olisi hyvä olla kooltaan pienempi kuin ennen lepoa ja antaa käärmeen vatsalle aikaa palautua.

Valmistautuminen talvilepoon
Lepokausi
Herättely