Sisustusideoita

Parhaimmillaan terraario on näyttävä osa huoneen sisustusta ja lisäksi sisustuksella luodaan virikkeitä asukille. Siksi sen ulkoasuun kannattaa kiinnittää huomiota. Eläimen kannalta hyödyllisimpiä ovat tietenkin terraarion sisällä oleva runsas pohjamateriaali, piilopaikat, hyllyt, korit sekä kiipeilyoksat. Jos intoa riittää, voi terraarioon tehdä myös kalliotaustan, mutta taustaa tehdessä kannattaa muistaa, että sen puhtaana pitäminen voi olla työlästä.

Viljakäärmeet kiipeilevät mielellään. Tukevasti paikallaan pysyvä oksa onkin erinomainen sisuste, etenkin jos se haarautuu yläosistaan niin, että käärme pystyy asettautumaan mukavasti kahden vaakatasossa olevan oksan väliin. Helpoiten sopivan paikan saa aikaan sitomalla kaksi oksaa yhteen. Jos oksisto on riittävän suojaisa, voi käärme viihtyä hyvinkin paljon terraarion yläosien oksistossa. Puuksi kelpaa kaikki lehtipuut sekä kelottuneet männyn oksat. Tuoretta havupuuta ei pidä käyttää pihkan myrkyllisyyden takia. Oksan lisäksi voi kokeilla terraarion katosta roikkuvaa paksua köyttä.

Lisäksi terraarioon voi laittaa kasveja, joko oikeita tai keinokasveja. Kasvit sekä elävöittävät terraariota että tarjoavat suojaa sen asukkaille. Keinokasvit ovat ehdottomasti helpoin tapa saada lisää väriä terraarioon. Ne ovat sekä kestäviä että helppo pitää puhtaina. Eniten iloa on köynnöksistä, jotka kannattaa sijoittaa niin, että ne suojaavat käärmeelle tarkoitettuja oksia ja piilopaikkoja. Kasvit kannattaa kiinnittää pienillä, kattoon ja seiniin ruuvattavilla koukuilla, paksulla narulla tai nippusiteillä - muuten ne tulevat helposti alas. Teippiä ei saa käyttää missään nimessä terraarion sisäpuolella, sillä käärme jää siihen helposti kiinni ja voi vahingoittua pahastikin.

Elävät kasvit näyttävät yleensä parhaalta, mutta monet kasvilajit eivät tule toimeen terraarion hämärässä valossa. Kasvien täytyy kestää myös käärmeen ryömimistä ja ne tulisi suojata niin, ettei viljakäärme pääse kaivamaan niitä juurineen ylös maasta eikä pääse kosketuksiin lannoitetun mullan kanssa. Kestävimpiä kasveja ovat esimerkiksi aloet, trooppiset ananaskasvit (Bromeliaceae), käärmekasvit (Sansevieria) sekä jotkin köynnöskasvit, kuten kultaköynnös. Kultaköynnös ei välttämättä tarvitse ruukkua mikäli terraarion pohjamateriaaliksi on valittu luonnonturve tai muu sopiva maa-aineseos, josta se saa kosteutta.