Terraarion siivous

Terraarion siivous ja veden vaihto ovat tärkeä osa eläinten hoitoa. Puhtaus takaa sen, että käärmeet voivat hyvin ja pysyvät terveinä. Yleisin virhe on olettaa, että koska käärmeet syövät ja ulostavat harvoin, ei niiden terraariotakaan tarvitse siivota kuin joskus harvakseltaan. Käytännössä terraario kannattaa tarkistaa joka päivä ja jätökset olisi syytä kerätä sitä mukaa, kun niitä tulee.

Viljakäärmeen uloste on melko löysää ja likaa yleensä enemmän ympäröivää pohjamateriaalia kuin monien muiden lajien jätökset. Myös seinät ja sisusteet voivat tahriintua, sillä viljakäärme tekee tarpeensa yleensä seinien vierustoille. Jos terraarion pohjamateriaalina käytetään paperia, on yleensä helpointa vaihtaa koko likaantunut paperikerros uuteen. Jos taas pohjassa käytetään turvetta tai muuta pienijakoista materiaalia, voidaan uloste ja sitä ympäröivä sotkeentunut aines poistaa ja lisätä silloin tällöin uutta materiaalia poistetun tilalle. Mikäli jätöksiä on joutunut terraarion pohjalle, seiniin tai sisusteisiin, kannattaa nekin puhdistaa huolellisesti.

Terraario likaantuu käytössä, eikä pelkkä pohjamateriaalin vaihto riitä pitämään sitä puhtaana kovin pitkään. Välillä terraario kannattaakin tyhjentää perusteellisempaa siivousta varten. Esimerkiksi turvetta tai puuhaketta käytettäessä terraarion suursiivous tarvitsee tehdä vain muutaman kerran vuodessa, eläinten ja pohjamateriaalin määrästä riippuen. Hyvä indikaattori siivouksen tarpeellisuudesta on oma nenä: kun terraario alkaa tuoksahtamaan epämiellyttävälle, on sopiva aika ottaa rätti käteen. Suursiivouksen yhteydessä terraarion lattia ja seinät pyyhitään, likaantuneet sisusteet pestään tai vaihdetaan uusiin. Terraarion pintojen ja sisusteiden pesuun voidaan käyttää yleispesuainetta kuten Tolua tai mäntysuopaa, joka huuhdellaan pesun jälkeen huolellisesti pois.

Veden vaihto
Viljakäärmeillä täytyy olla aina puhdasta vettä saatavilla. Veden voi vaihtaa vaikka joka päivä, mutta normaalioloissa riittävä vaihtoväli on noin 3-4 päivää. Vesi pitää vaihtaa usein, sillä sen ei tarvitse näyttää likaiselta ollakseen epäterveellistä. Jokaisen veden vaihdon yhteydessä vesikuppi huuhdellaan vedellä tai pestään kevyesti tiskiharjan kanssa, jotta vahingolliset bakteerit eivät pääsisi lisääntymään. Samasta syystä vesikuppi kannattaa myös pestä astianpesuaineella säännöllisesti.

Jos vedessä näkyy ulosteita, pitää vesi vaihtaa välittömästi. Myös roskainen vesi kannattaa vaihtaa tuoreeseen pikimitten. Ulosteiden tapauksessa vesikuppi olisi myös hyvä desinfioida ennen kuin se palautetaan terraarioon, koska terveydelle haitalliset ulostebakteerit saattavat jäädä elämään kupin pinnalle ilman kunnollista puhdistusta. Vesijohtovesi sopii juomavedeksi oikein hyvin, vesikippoon lasketaan kraanasta kylmää vettä, sillä lämpimään veteen liukenee helpommin vesijohdostosta haitallisia pienhiukkasia.