Ruokinta

Viljakäärmeet syövät luonnossa jyrsijöiden lisäksi lintuja, liskoja, sammakoita, lepakoita ja jopa munia. Terraariossa viljakäärmeen pääasiallista ravintoa ovat erikokoiset hiiret ja pienet rotat. Käärme ei kaipaa ruokavalioonsa juuri vaihtelua, mutta silloin tällöin sille voi tarjota myös pieniä kananpoikia. Käärmeen ruoka annetaan aina kokonaisena

Lähes kaikille viljakäärmeille maistuu sulatettu pakasteruoka, lisäksi Suomen eläinsuojelulaki kieltää elävien hiirien syöttämisen käärmeelle. Pienimmät poikaset syövät vastasyntyneitä hiiren poikasia eli pinkkejä, ja käärmeen kasvaessa siirrytään asteittain suurempiin ruokaeläimiin. Sopivankokoinen ruokaeläin on suunnilleen samankokoinen tai hieman paksumpi kuin käärmeen paksuin kohta, painona tämä on noin 10% käärmeen omasta painosta. Toisin sanoen 100g painavalle käärmeelle sopivan kokoinen ruoka on noin 10g kokoinen keskenkasvuinen hiiri. Isojen aikuisten kohdalla 10% sääntöä ei kannata käyttää, sillä etenkin jo kiivaimman kasvukautensa ohittaneet aikuiset viljakäärmeet lihovat helposti. Noin 60-70g kokoinen jyrsijä riittää kyllä hyvinkin suurille, lähemmäs kilon painoisille yksilöille kerta-annokseksi.

Ruokintatahti on täysin riippuvainen käärmeen koosta. Pinkkejä syöviä pieniä viljakäärmeenpoikasia ruokitaan 4-6 päivän välein, kun taas isoja hiiriä tai pientä rottaa syöviä täysikasvuisia viljakäärmeitä ruokitaan noin 4-6 viikon välein. Keskenkasvuisille, noin 50-100g painaville käärmeille sopiva ruokintaväli on 7-10 päivää ja siitä suuremmille, 100-200g painaville 10-14 päivää. Nuorille aikuisille, joiden paino on 200-350g, ruokaa kannattaa taas tarjota 14-21 päivän välein. Käärmeetkin ovat kuitenkin yksilöitä, joten pieniä poikasia lukuunottamatta sopivan ruokintatahdin löytää parhaiten kokeilemalla. Mikäli käärme laiskistuu tai sen kloaakin ympärille alkaa kertymään rasvaa (peräpää ei tunnu eikä näytä enää lihaksikkaan kiinteältä vaan pikemminkin löllöltä), kannattaa ruokintaväliä pidentää.

Pienet paastot ovat hyväksi viljakäärmeillekin ja ruokinta olisi hyvä jättää väliin aina kuukauden tai kahden välein, mieluiten nahanluonnin yhteydessä. Paaston voi sovittaa myös lomamatkan tai muun menon kohdalle. Ruokintaväliä ja ruoan määrää kannattaa vaihdella hieman viikosta toiseen; se aktivoi käärmettä ja tuo myös vaihtelua käärmeen elämään. Aikuisilla viljakäärmeillä on tapana paastota keväisin kuukauden tai pari. Paasto liittyy läheisesti lisääntymiseen, eikä siitä kannata huolestua terveillä ja virkeillä yksilöillä.

Paastoja on hyvä pitää myös painonhallinnan vuoksi. Viljakäärmeet ovat erittäin helposti lihoavaa sorttia, koska ne yleensä syövät kaiken ruoan mitä niille tarjotaan. Jos ruokaa tarjotaan liian usein, käärme passivoituu, koska sen ei tarvitse lähteä ns. etsimään saalista, jolloin energiankulutus taas vähenee entisestään. Lihavuus onkin monen yksilön ongelma, ja se lyhentää myös käärmeiden elinikää ja tuo mukanaan lihavuudesta johtuvia sairauksia kuten rasvamaksan. Lihavuutta on käsitelty erikseen Ongelmatilanteet ja sairaudet - osiossa.

Jyrsijöitä syövät käärmeet saavat yleensä kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet ruokaeläimestä, mutta sairaat yksilöt ja munivat naaraat saattavat hyötyvä vitamiini- ja kalsiumvalmisteista. Sopivan kokoinen määrä jauhemaista vitamiinia on aikuiselle eläimelle noin nuppineulan kärjen kokoinen annos joka toisella ruokintakerralla; alle vuoden ikäisillä viljakäärmeillä vitamiinien käyttöä kannattaa välttää tai tyytyä mahdollisimman pieniin annoksiin.

Viljakäärmeen kasvunopeuteen vaikuttaa eniten annetun ruoan määrä. Sopivalla vauhdilla käärme on täysikasvuinen noin 4-6 vuoden iässä, mikä tarkoittaa noin 100 gramman painonnousua vuodessa. Tähän päästään lisäämällä ruoan kokoa tai määrää tasaisesti kasvun mukaan, kunnes käärme saavuttaa aikuiskokoaan. Viljakäärmeiden aikuisiän koko vaihtelee suuresti ja on osin perinnöllistä. Lisäksi monesti jalostetuimmat värimuodot jäävät kooltaan pienemmäksi ilmeisesti pienemmän geenipoolin vuoksi.

Syöttäminen ja ruoan hankinta
Viljakäärme syötetään joko omaan asumukseensa tai erillisessä kannellisessa ruokintaboksissa, varsinkin jos käärmeen terraarion pohjamateriaali on suuri partikkelista, kuten kuorikatetta tai lehtipuuhaketta. Ruokinta suoraan terraarioon, jossa on pohjamateriaalina jotain muuta kuin paperia, on aina riskialtista, koska jos ruokaeläimeen tarttuu pohjamateriaalia, se voi aiheuttaa käärmeelle suolitukoksen. Pienet poikaset pidetään siksi paperipohjalla, jotta ne voidaan syöttää suoraan omaan boksiinsa. Sulatettu ruoka tarjotaan pinseteillä ruokinta-astiaan tai poikasen boksiin. Pinsettejä käyttämällä vältytään turhilta puremilta.


Viljakäärmeen poikanen syömässä sopivan kokoista ruokaa.

Ruoka sulatetaan hyvin kuumassa vesihauteessa ennen sen tarjoamista. Ruoan voi laittaa joko paljaaltaan tai esimerkiksi pakastepussissa veteen ”lillumaan”. Tärkeintä on, että ruoka on lämmintä sitä tarjottaessa. Mikrossa ruokaeläintä ei kannata sulattaa, sillä sisäelimet saattavat räjähtää mikroon kuumenemisen johdosta! Huoneenlämmössä ruokaa ei ole hyvä sulattaa ruokaeläimen suoliston nopean mätänemisprosessin vuoksi.

Pakastettuja hiiriä ja rottia voi ostaa monista eläinkaupoista, verkkokaupoista, muilta matelijaharrastajilta tai hiirikasvattajalta. Paras paikka ruokaeläinten etsimiseen on Facebookin matelijaryhmät tai herppi.netin keskustelufoorumi.

Pakastetut jyrsijät säilyvät pakastimessa (-18 °C) keskimäärin 6-9 kuukautta ja jääkaapin pakastelokerossa noin kuukauden tai kaksi. Tuoreena (vasta lopetettuna) ostetut säilyvät pakkasessa muutaman kuukauden kauemmin. Hiiriä ostettaessa kannattaa muistaa, että pitkän säilytyksen jälkeen ruokaeläimen ravintoarvo alkaa heiketä. Toisaalta jos ruoan saanti on epävarmaa tai se ostetaan yksityisiltä ihmisiltä, kannattaa ruokaa ostaa kerralla usean kuukauden varasto omaan pakastimeen. Sulanutta tai sulatettua ruokaa ei saa laittaa takaisin pakastimeen, mutta hieman matkalla pehmennyt ruoka kelpaa ruoaksi, kunhan käärmeelle annetaan lisäksi vitamiineja. Isompi kasa ruokaa pysyy pidemmän aikaa jäässä kuin pieni, mikä kannattaa muistaa pakasteita kuljetettaessa.