Pohjamateriaali

Terraarion pohjamateriaalin tärkein tehtävä on sitoa ulosteet ja estää virtsaa leviämästä isommalle alueelle, mutta kaivautuvana lajina, viljakäärme käyttää pohjamateriaalia myös piiloutumiseen. Toisin sanoen pohjamateriaali on yksi tärkeimmistä virikkeistä viljakäärmeelle ja sen vuoksi sitä tulisi olla pohjalla aina reilu kerros, mahdollisuuksien mukaan jopa 10cm verran. Terraarion pohjalle on hyvä valita jokin helposti puhtaana pidettävä, imukykyinen, pölyämätön ja myrkytön materiaali, johon käärme pääsee hyvin kaivautumaan. Sopivia pohjamateriaaleja ovat esimerkiksi talouspaperi (poikasille), luonnonturve, kuorikate (tai lannoittamaton orkideamulta), erilaiset puuhakkeet, -lastut ja -kuidut. Muitakin pohjamateriaaleja voi toki käyttää, kunhan ne täyttävät yllä luetellut vaatimukset. Pohjamatto, hiekka ja puru eivät sen sijaan sovi viljakäärmeen terraarioon.

  
Kuvissa luonnonturvetta säkissä ja pohjamateriaalina.

Talouspaperi on poikasen asumukseen kaikista paras vaihtoehto, sillä käärmeen voi tällöin syöttää terraarioonsa ja hoitajan on helppo seurata mm. suolen toimintaa. Huono puoli talouspaperissa on se, että se imee helposti itseensä esim. juomakupista veden, jolloin koko terraarion pohja kastuu. Lisäksi sillä on vaikea suojata nurkkia, jonne viljakäärmeet monesti ulostavat.

Lannoittamaton turve on luonnonmukaisin sekä halvin valinta viljakäärmeen pohjamateriaaliksi. 60 litran luonnonturvesäkki maksaa noin 5 euroa. Turpeeseen voi myös halutessaan sekoittaa kuorikatetta tai puuhaketta ja jopa hieman leikkihiekkaakin, jolloin saadaan luonnon maa-ainesta jäljittelevä pohjamateriaali. Turpeen avulla voidaan luoda myös bioaktiivinen pohja. Turpeen ainoa huono puoli on se, että kuivana se pölyää helposti. Ongelmaa voi pienentää joko lisäämällä turvetta suljetusta pussista säännöllisesti terraarioon jätösten siivouksen yhteydessä tai sumuttelemalla pohjaa kevyesti silloin tällöin. Turvetta ei kuitenkaan saa pitää koskaan märkänä sillä märkä pohja altistaa käärmeet iho- ja hengitystietulehdukselle.

Kuorikate, lannoittamaton orkideamulta ja eläinkaupoissa myytävä Repti Bark käyvät myös yksistään viljakäärmeen pohjamateriaaliksi. Niiden kohdalla on hyvä kuitenkin aina tarkistaa, että pussista löydy pihkaa, sillä havupuiden pihka on myrkyllistä matelijoille. Voimakkaasti pihkalta haisevaa materiaalia ei saisi koskaan laittaa terraarioon.

Lehtipuista tehty hake (esim. Mörttiröpö) ja puukuitu/-lastu (esim. Snake Chips) sopivat myös viljakäärmeen terraarioon. Nämä materiaalit kasaantuvat hyvin ulosteiden ympärille, mikä tekee terraarion siivoamisesta vaivatonta. Puuhakkeen ja – kuidun huono puoli on niiden kuivuus, ja se voi joillekin yksilöille aiheuttaa nahanluontiongelmia. Lisäksi hake saattaa kastuessaan kerätä hometta, joten etenkin juomakupin vierus ja alus kannattaa säännöllisesti tarkistaa.

Viljakäärmeen pohjamateriaaliksi eivät sovi pohjamatto, hiekka, sora tai jyrsijöiden purut. Matto, hiekka ja sora eivät ole riittävän imukykyisiä viljakäärmeelle, minkä takia virtsa valuu suoraan terraarion pohjalle. Päällä oleva pohjamateriaali estää nestettä kuivumasta, minkä takia bakteerit lisääntyvät hurjasti. Hiekan ja jyrsijäpurujen haittana on myös niistä irtoava pöly, mikä voi ärsyttää eläimen hengitysteitä ja altistaa tulehduksille sekä iho-ongelmille. Sanomalehtiä myös suositellaan joskus pohjamateriaaliksi, mutta siitä irtoava muste on vahingollista käärmeelle, joten aikuiselle ja nuorelle käärmeelle luonnon pohjamateriaalit ovat parempia vaihtoehtoja.