Piilopaikat

Viljakäärmeet ovat luonteeltaan piilottelevia ja viettävät paljon aikaa erilaisissa koloissa. Luonnossa sopivia piiloja ovat esimerkiksi puissa ja maassa olevat kolot sekä vanhojen rakennusten seinät ja katot. Viljakäärmeet kaivautuvat myös pohjakarikkeen alle. Piilopaikka suojaa käärmettä saalistajilta sillä aikaa kun se sulattaa ruokaa, luo nahkaansa, odottaa munia tai vain lepää.

Jotta viljakäärmeet tuntisivat olonsa turvatuksi, ne tarvitsevat suojaa myös terraariossa. Reilu kerros pohjamateriaalia, jonka päällä on esimerkiksi tekokasviköynnös käy hyvin jo suojasta, mutta terraarioon kannattaa laittaa myös piilopaikkoja. Sellaiseksi käy mikä tahansa suoja, mutta parhaita piilopaikkoja ovat ahtaat kolot, joihin käärme juuri ja juuri mahtuu. Piilopaikan olisi hyvä olla sen verran raskas, että se pysyy paikallaan käärmeen piiloutuessa sen alle. Jos piilopaikka on sopiva, käärme viettää yleensä suurimman osan ajasta sen suojissa.

Piilopaikkana voi käyttää vaikkapa talouspaperirullaa, kukkaruukkua, kiviluolaa, juurakkoa, korkkikaarnaa tai vaikkapa koiran muovista juomakippoa, joka samalla toimii vesiastiana terraariossa. Ahdas ja suljettu piilo on parempi kuin suuri ja avoin, joten piilopaikat kannattaa valita eläimen koon mukaan. Käärmeen on kuitenkin mahduttava piiloon, jotta se käyttäisi sitä. Kulkuaukon voi myös tehdä ahtaaksi, kunhan pitää huolen, että käärme mahtuu sisään ruokailun jälkeen ja että käärmeen saa piilosta tarvittaessa ulos hajoittamatta piiloa.

Piiloja valitessa kannattaa kiinnittää huomiota niiden turvallisuuteen. Uteliaina eläiminä viljakäärmeet tutkivat kaikki aukot ja kolot, ja saattavat yrittää tunkeutua liian ahtaasta välistä, jolloin käärmeen suomut voivat vaurioitua tai käärme pahimmillaan voi juuttua aukkoon kiinni. Jos käärme ehtii tunkea jo osan ruumiistaan aukkoon/koloon, se ei yleensä enää peräänny pois vaan yrittää puskea itseään aukosta vain eteenpäin. Sisustukseen jumiin jääneen käärmeen irroittaminen on haastavaa ja on myös valitettavia tapauksia, joissa jumiin jäänyt käärme on tukehtunut keuhkon kasaan puristumisen myötä. Erityisen huolellinen kannattaa olla savisten kukkaruukkujen kanssa (pohjassa aukko) sekä monesti terraarioissa piiloina käytettyjen keraamisten pääkallojen kanssa.


Kookospähkinän kuoresta tehty piilo on monen viljakäärmeen mieleen.

Piilopaikan voi myös ripustaa terraarion seinälle. Leveäpohjaiset korit ja kukka-amppelit ovat hyviä piilopaikkoja, sillä viljakäärmeet viihtyvät hyvin myös maan pinnan yläpuolella. Avoimeksi jäävää osaa voi peittää vaikkapa tekokasveilla tai yksittäisillä lehdillä. Roikkuvat piilopaikat helpottavat terraarion siivoamista, sillä ne jättävät pohjan avoimeksi. Jotta käärmeellä olisi mahdollisuus säädellä lämpötilaansa ja silti pysyä piilossa, olisi hyvä, jos terraariossa olisi ainakin kaksi piilopaikkaa - toinen lämpimässä ja toinen viileässä päädyssä. Jos terraarioon ei mahdu kahta piiloa, kannattaa piilopaikka sijoittaa terraarion keskivaiheille tai käyttää kapeaa, mutta pitkää piiloa, jonka sisällä käärme pääsee liikkumaan ja säätelemään ruumiinlämpöään.