Ongelmatilanteet ja sairaudet

Viljakäärmeet ovat yleisesti ottaen melko terveitä eläimiä. Vaikka lajia on kasvatettu jo 40 vuotta ja siitä on jalostettu kymmenittäin erilaisia värimuunnoksia, ei viljakäärmeillä ole tiettävästi kuin yksi perinnöllinen sairaus, joka sekin on tiettyihin värimuotoihin sidonnainen (stargazing). Oikealla hoidolla vankeudessa syntyneet viljakäärmeet ovatkin kestäviä ja pysyvät yleensä terveinä vanhuuteen asti. Laji on siis sopeutunut erittäin hyvin terraarioelämään, ehkä jopa liiankin hyvin, sillä viljakäärmeiden suurin yksittäinen ongelma on liikalihavuus.

Yleensä ongelmat viljakäärmeiden kanssa liittyvät vääränlaisiin tai äkillisesti muuttuneisiin olosuhteisiin tai stressiin, jotka voivat laukaista syömättömyyttä, oksentelua tai nahanluontiongelmia. Sen vuoksi kannattaakin aina ensimmäiseksi tällaisten oireiden ilmitultua tarkistaa, että lämmöt ja muut olosuhteet ovat kunnossa eikä terraariossa tai hoitotoimenpiteissä ole mitään muutakaan mikä eläintä voisi stressata. Kun ongelmanaiheuttaja saadaan korjattua, yleensä käärmekin toipuu nopeasti.

Jos syytä oireiluun ei löydy ja varsinkin jos käärme muuttuu apaattiseksi ja on selkeästi sairas, on erittäin tärkeää viedä se viipymättä matelijoita tuntevalle eläinlääkärille. Matelijoiden kohdalla sairaus on monesti jo melko pitkällä siinä vaiheessa, kun omistaja ensimmäisen kerran havaitsee eläimessään oireita.