Johdanto

Viljakäärme on maailman ylivoimaisesti suosituin lemmikkikäärme. Lajia on Yhdysvalloissa kasvatettu lemmikkimarkkinoille jo 1970-luvulta lähtien, ja Suomestakin löytyy useita kokeneita kasvattajia. Suosionsa viljakäärme on saanut erityisesti myrkyttömyyden, helppohoitoisuuden ja lempeän luonteensa ansiosta. Lajista on jalostettu lukematon määrä toinen toistaan hienompia värimuunnoksia, mikä lisää omalta osaltaan viljakäärmeen suosiota lemmikkimatelijana.

Viljakäärmeet ovat sitkeitä, sopeutuvaisia elämiä ja oikealla hoidolla ne voivat elää noin 10–20 -vuotiaiksi, joskus pidempäänkin. Täysikasvuisia ne ovat noin 4-6 vuoden iässä, jolloin niillä on pituutta 120–160 cm, paksuutta 4-6 cm ja painoakin keskimäärin 500–900 grammaa.


Kaksi vastakuoriutunutta viljakäärmettä.

Täysikasvuisen käärmeen asumukseksi soveltuu esimerkiksi 90x60x40cm (leveys x syvyys x korkeus) kokoinen liukuovellinen terraario, mutta sopivan asumuksen saa tehtyä myös akvaariosta rakentamalla siihen tukevan ja pakovarman verkkokannen. Täysikasvuinen viljakäärme tarvitsee terraarion, jossa on pohjapinta-alaa riittävästi, ja nyrkkisääntönä voineen pitää, että terraarion pohjan leveys ja syvyys ovat yhteenlaskettuna vähintään viljakäärmeen pituuden verran. Alle vuoden ikäisen käärmeen terraarioksi sopivat parhaiten 15–30 litran faunaboksit ja kannelliset varastolaatikot.

Terraarion toiseen päähän luodaan noin 28–35 asteen lämmittelypaikka. Viileällä puolella sopiva lämpötila on päivällä 22–26 astetta, yöllä hieman matalampi. Pohjamateriaaliksi kelpaavat monet imukykyiset, pölyämättömät ja helposti puhdistettavat materiaalit, johon viljakäärme pääsee helposti kaivautumaan. Terraarion sisustusteisiin kuuluvat vesikuppi ja piilopaikat, ja lisäksi sinne voi laittaa kiipeilyoksia, katosta roikkuvan korin sekä seinään kiinnitettävät tasoja tai kiipeilyä helpottavan kalliotaustan. Viljakäärmeet syövät erikokoisia pakastehiiriä ja pieniä rottia. Ruoka sulatetaan ennen sen tarjoamista. Ravintolisät eivät ole pakollisia, mutta monet viljakäärmeet hyötyvät ruoan päälle ripoteltavista vitamiineista.

Viljakäärme viihtyy parhaiten yksin. Jos terraario on tarpeeksi suuri, voi samassa terraariossa pitää kahta tai kolmeakin yksilöä. Viljakäärmeet lisääntyvät kuitenkin helposti ilman minkäänlaista vaivannäköä, minkä takia eri sukupuolta olevia yksilöitä ei saisi pitää samassa terraariossa kuin lisääntymistarkoituksessa. Alle 300 grammaista naarasta ei saa pienen kokonsa takia käyttää lisäännyttämiseen.