Viljakäärmeen hoitaminen

Terraarion päivittäinen seuranta kuuluu oleellisena osana viljakäärmeen hoitoon. Kaikki hoitotapahtumat, kuten syömiset ja nahanluonnit, kannattaa etenkin aluksi kirjata ylös hoitopäiväkirjaan. Myös tavallisesta poikkeavat asiat tulisi kirjoittaa ylös, koska niistä voi olla hyötyä myöhemmin. Aika-ajoin käärmeen voi myös mitata ja punnita. Jos viljakäärmeen paino laskee lyhyessä ajassa yli 10 %, on se syytä kiikuttaa nopeasti eläinlääkärille.

Itse käärmeen hoitotoimet eivät vie paljoa aikaa, ja päivittäisiin hoitorutiineihin kuuluu lähinnä terraarion tarkistaminen sekä ulosteiden siivoaminen. Erityisesti vesiastia on hyvä tarkistaa päivittäin siltä varalta, että käärme olisi tehnyt tarpeensa veteen. Saastunut vesi pitää vaihtaa puhtaaseen heti ja likaantunut vesiastia pitää aina pestä esimerkiksi astianpesuaineella.

Yleensä aikuisen viljakäärmeen käsittely on helppoa, sillä laji on luonteeltaan säyseä, mutta on syytä muistaa, että viljakäärme ei ole sylilemmikki vaan se viihtyy parhaiten omassa terraariossaan. Poikasta käsitellessä on pidettävä mielessä myös sen nopeus, sillä säikähtäessään pieni poikanen voi singahtaa alas lattialle. Viljakäärmettä käsitellään rauhallisin liikkein ja eläimen ehdoilla, mieluiten lyhyitä aikoja kerrallaan. Juuri syönyttä ja nahkaa luovaa eläintä ei saisi häiritä ilman hyvää syytä. Kädet pitää pestä huolellisesti vedellä ja saippualla ennen käsittelyä ja heti käsittelyn jälkeen. Matelijat kantavat usein salmonellaa, joka lasketaan yleisvaaralliseksi taudiksi.

Lähestyvän nahanluonnin huomaa helpoiten käärmeen arasta ja piilottelevasta käytöksestä. Pian myös silmät muuttuvat sinertävän harmaiksi ja käärmeen väritys muuttuu joko tummemmaksi tai vaaleammaksi värimuodosta riippuen. Harmaata vaihetta kestää noin viikon, minkä jälkeen värit kirkastuvat ja käärme luo muutaman päivän päästä nahkansa yhtenä suurena palana. Nahanluonnin jälkeen on syytä tarkistaa, ettei vanhaa nahkaa jäänyt kiinni käärmeeseen. Vanha nahka pitää saada pois, sillä se ei enää kasva käärmeen mukana ja voi estää verenkierron esimerkiksi hännän päähän. Helpoiten nahan irrottaminen käy pehmittämällä käärmeen nahkaa ensin kosteaa talouspaperia sisältävässä laatikossa.

Käärmeen nahanluontia voi helpottaa nostamalla terraarion ilmankosteutta tai sumuttamalla käärmettä kevyesti nahanluonnin lähestyessä. Käärmeelle voi myös laittaa kostean turvepiilon eli wetboksin nahanluonnin ajaksi. Jos nahanluonti epäonnistuu toistamiseen, pitää löytää syy epäonnistumiselle ja pyrkiä ratkaisemaan itse ongelma.

Yksityiskohtaisempaa tietoa viljakäärmeen hoidosta löydät alla olevista linkeistä.

Seuranta
Terraarion siivous
Käsittely
Nahanluonti